voeding

Overgewicht (gericht op voeding)

Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor. Bij overgewicht/obesitas op jonge leeftijd is er en grotere kans om op latere leeftijd suikerziekte, hart- en vaatziekten of gewrichtsklachten te krijgen. Kinderen met overgewicht/obesitas hebben meer kans dat ze gepest worden, hebben vaker een laag zelfbeeld en hebben eerder gezondheidsklachten zoals pijnlijke gewrichten, slechte conditie en een hoge bloeddruk. Daarom is het belangrijk om iets aan het overgewicht of de obesitas te doen.

Bij KidSense gaan we aan de slag op het gebied van voeding, beweging en gedrag. Deze totaalaanpak is effectief, ook op de lange termijn.

Wat kun je als ouder zelf doen aan overgewicht?

Waarom een kind wat te zwaar is geworden, is lang niet altijd meteen duidelijk wat de oorzaak is. Misschien eet of drinkt hij of zij dingen waarvan je helemaal niet wist dat er veel calorieën in zaten, of kunnen de porties wat kleiner?

kind voetballend buiten

Tips om kinderen minder te laten eten:

  • Aan tafel eten is niet alleen gezelliger, maar kinderen (en volwassenen) eten verhoudingsgewijs ook minder dan wanneer ze voor de tv of achter de computer zitten.
  • Als je de snoep pot uit het zicht haalt en het fruit op tafel zet, verleid je jezelf en je kind vanzelf om gezonder te kiezen. Test hoe gezond jouw thuisomgeving is.
  • Let eens op tussendoortjes: wat zit daar eigenlijk allemaal in qua suiker, vet en calorieën? Dat is heel goed op het etiket te zien: vergelijk eens producten met elkaar. Veel producten die gezond lijken zijn dat uiteindelijk niet. “Zonder toegevoegd suiker” betekent niet dat er geen suiker in zit. Een plak ontbijtkoek of fruitbiscuit lijkt geschikt voor kinderen, maar het is gewoon een koek met flink wat calorieën. Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je kind
  • Wat drinkt je kind allemaal? Dat frisdrank veel suiker bevat, weten de meeste mensen wel. Maar wat dacht je van pakjes drinken en sap? Die zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Wist je dat er in een pakje appelsap wel 5 klontjes suiker zitten? Diksap of aanmaakranja bevat ongeveer hetzelfde. Zo maak je de stap naar gezondere drankjes
  • Zijn de porties die je kind eet geschikt voor hem of haar? Natuurlijk is het van belang wát je kind te eten krijgt, maar ook de hoeveelheid speelt mee. Wat zijn eigenlijk normale porties voor een kind? Je kunt bij het Voedingscentrum terecht voor advies over de portionering voor kinderen van verschillende leeftijden. Maar ook de diëtist van KidSense kan hierin adviseren. Je hoeft het wiel dus echt niet zelf uit te vinden!

Moet je kind afvallen?

Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag daarom advies bij KidSense aan onze kinderdiëtiste, de huisarts of schoolarts.

Bewegen, Voeding en Gedrag

Bij KidSense kijken we naar alle aspecten die invloed kunnen hebben bij de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Bij overgewicht is het daarom belangrijk niet alleen naar voeding te kijken, maar ook naar beweging en gedrag in de gaten te houden. Tijdens de intake gaat onze therapeut bekijken op wel gebied er ondersteuning nodig is. Vervolgens wordt een maatwerkprogramma aangeboden.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.