Kind leert juiste houding

Houdingsafwijkingen

Houdingsafwijkingen bij kinderen kunnen een bron van zorg zijn voor ouders. Een goede houding is essentieel voor de algehele ontwikkeling en het welzijn van je kind. Gelukkig kan kinderfysiotherapie helpen om houdingsafwijkingen bij kinderen te behandelen en te corrigeren.

Wat zijn de meest voorkomende houdingsafwijkingen?

Houdingsproblemen zijn soms aangeboren, maar kunnen zich ook ontwikkelen door een te passieve levensstijl. In sommige gevallen is er sprake van een aangeboren orthopedische aandoening. Dit zijn de meest voorkomende houdingsafwijkingen:

  • Scoliose (scheve rug)

Scoliose is een aandoening waarbij de rug in zijwaartse richting is verkromd, soms gaat dit gepaard met een draaiing van de wervels. Dit kan leiden tot een kenmerkende “bochel”. Er wordt onderscheid gemaakt tussen structurele scoliose, die een echte kromming van de wervelkolom weergeeft, en niet-structurele scoliose, die kan voortkomen uit een houdingsafwijking of als compensatie bij een verschil in beenlengte.

  • Hyper kyfose (te kromme rug)

Een kyfose is een kromming in het wervelkolom, waarbij de bovenrug naar voren buigt. Het wordt meestal veroorzaakt door het aannemen van een passieve houding, waarbij het kind inzakt tijdens het zitten of staan. Daarnaast kan een groeistoornis van de wervels, zoals de ziekte van Scheuermann, ook een rol spelen bij het ontstaan van een kyfose.

Er kan een röntgenfoto gemaakt worden om uit te sluiten of er sprake is van een aangeboren afwijking. In veruit de meeste gevallen is dit niet het geval.

De klachten bij houdingsproblemen

De klachten die horen bij houdingsproblemen zijn pijn in de schouders, nekpijn, krachtverlies, hoofdpijn en stijfheid. Hierdoor kun je je anders gaan bewegen, kan een kind een kromme rug krijgen en raken de spieren uit balans. Dit kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven.

Evenwicht kind bij logo KidSense

De oorzaken van houdingsproblemen bij kinderen

Vaak zijn de oorzaken van een houdingsafwijkingen bij kinderen: een slechte houding en onvoldoende bewegen. Gebrek aan beweging en langdurig zitten in een slechte houding is een veel voorkomende reden van klachten. Deze klachten komen vaak voor bij kinderen in de pubertijd, maar ook steeds vaker bij basisschool kinderen. Een zware belasting van de gewrichten of spieren (door bijvoorbeeld het dragen van een schooltas) kan klachten in stand houden of zelfs verergeren. Te weinig beweging bij kinderen is één van de grootste oorzaken van houdingsproblemen. Daarnaast zien we ook vaak dat kinderen een slechte houding hebben door veelvuldig gebruik van een tablet of telefoon. Hierdoor ontstaan vaak nek- en hoofdpijn. Deze klachten worden daarom ook wel “Tablet Nek” genoemd. De gebogen houding geeft overbelasting op spieren en pezen die daardoor geïrriteerd kunnen raken. Oefentherapie kan hierbij helpen.

Kinderfysiotherapie voor houdingsproblemen

Bij houdingsafwijkingen zal een kinderfysiotherapeut een grondige beoordeling uitvoeren om de specifieke aard en ernst van de afwijking vast te stellen. Hierna kan er een individueel behandelplan worden opgesteld. Dit wordt uiteraard met jou en je kind besproken. De spieren moeten worden versterkt waardoor de juist houding kan worden aangeleerd. De behandeling bestaat daarom vaak uit gerichte training en oefentherapie. Daarnaast krijgen jij en je kind oefeningen en adviezen mee voor thuis en op school.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • Kind leert schrijven houding
  • buiten spelen kinderen op step
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.