Astma & ademhalingsproblemen

Astma & ademhalingsproblemen

Astma kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van een kind. De luchtwegen zijn vaak ontstoken en daardoor vernauwd waardoor er ademhalingsproblemen ontstaan. Kinderen met astma zijn vaak allergisch voor stuifmeel, dieren, stof en hebben prikkelbare luchtwegen. Allergieën en astma kunnen erfelijk zijn. Vaak verminderen de klachten wel naarmate ze ouder worden. Het kan soms zijn dat ze er niet overheen groeien als ze een ernstige vorm van astma of longproblemen hebben.

Wat zijn veelvoorkomende klachten van astma bij kinderen?

Ongeveer 5 tot 15% van de kinderen heeft astma. Vaak hebben kinderen met astma een slechtere conditie of zijn ze terughoudend om te bewegen. Sporten is lastig en vaak kunnen ze met gym of op het schoolplein hun klasgenootjes moeilijk bijhouden. Ze hebben er geen plezier meer in om te bewegen, terwijl dat voor kinderen juist heel belangrijk is. Daarnaast hebben veel kinderen met astma inspanningsastma. Met deze vorm van astma kan je kind echter wél sporten, als het maar op de juiste manier de medicijnen inneemt. De klachten die kunnen ontstaan door astma zijn:

  • Een piepende ademhaling
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Allergieën voor stof, dieren en stuifmeel ontstaan
  • Moeite met sporten

Het komt vaak voor dat de klachten van astma op latere leeftijd verminderen, alleen het kan zo zijn dat de astma blijft bestaan of blijft terugkomen door een ernstig verstoorde longfunctie. Astma komt op latere leeftijd meer voor bij ouders en/of kinderen die roken. Medicatie gebruiken en prikkelende stoffen (sigarettenrook) mijden zijn erg belangrijk.

Goede informatie vind je op de website van Longfonds.

Astma-aanval bij kinderen

Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. De slijmvliezen in de keel, neus en longen zwellen op zodra de longen gepikkeld worden door een stofje waar kinderen allergisch voor zijn. De spieren om de luchtwegen heen trekken samen en raken verkrampt. Hierdoor worden de luchtwegen smaller en wordt ademen lastiger. Deze reacties bij elkaar veroorzaken een astma-aanval. Hierdoor kan het kind veel minder goed in- of uitademen dan anders en kan hier angst bij ervaren. Toch is het niet direct gevaarlijk.

Per dag kunnen de klachten verschillen, maar de ziekte gaat niet over. De longen zijn namelijk altijd een beetje ontstoken. Anders dan bij een longontsteking wordt deze ontsteking niet veroorzaakt door een bacterie, waardoor behandelen met medicijnen geen zin heeft. Astmaklachten kunnen soms weken aanhouden als de weerstand laag is, bijvoorbeeld na een griep. Sommige periodes zal het kind weinig tot niets merken van de klachten. Dan lijkt het alsof het weg is, maar dat is helaas niet het geval.

Astma & ademhalingsproblemen

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij astma bij kinderen?

Een kinderfysiotherapeut van KidSense kan worden ingeschakeld als jouw kind last heeft van astma/ademhalingsproblemen. De kinderfysiotherapeut leert jouw kind om de klachten te herkennen en hier goed mee om te gaan. Om een goed beeld te krijgen van de klachten stelt de kinderfysiotherapeut een aantal vragen. Wat gebeurt er als hij of zij zich inspant en hoe is de spierkracht? Hoe zit het met de beweeglijkheid en de ademhalingstechniek? Daarnaast adviseren we geschikte sporten waardoor de fysieke mogelijkheden groter worden.

Bij de behandeling is medicatie heel belangrijk. De kinderfysiotherapeut helpt, met een goede ademhalings-techniek, om de puffer optimaal te gebruiken. Ook leert de kinderfysiotherapeut je kind om effectief slijm op te hoesten en te ‘huffen’: dat is krachtiger uitademen dan normaal, terwijl de keel geopend blijft. Als huffen niet voldoende blijkt, zoeken we samen met je kind naar een andere techniek.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • highfive kind fysiotherapeut
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.