
Kinderdiëtetiek
De kinderdiëtist van KidSense geeft je kennis en inzicht in de psychologische ontwikkeling van, en pedagogische aspecten bij zieke en gezonde kinderen.
Tussen de 25 en 40 procent van alle kinderen tot 4 jaar heeft problemen met eten. Vooral te vroeg geboren baby’s en kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking lopen het risico op chronische eetproblemen.
Echter kunnen ook gezonde kinderen problemen laten zien in hun ontwikkeling naar een gezond eetpatroon. Jonge kinderen kunnen hun ouders tot wanhoop drijven met ‘dat lust ik niet’ en ‘dat wil ik niet’ in de zogenaamde peuterpubertijd. Juist in deze fase kan de ouder de basis leggen voor gezond eetgedrag.
Het is van belang dat de ouder duidelijke grenzen aangeeft. De kunst is om hierbij niet de strijd aan te gaan en de juiste balans te vinden tussen te strenge regels en helemaal geen regels. Bij een grote groep kinderen zijn de problemen van voorbijgaande aard. Toch zijn er jaarlijks enkele honderden kinderen die een chronisch eetprobleem ontwikkelen, zoals ARFID.
De diëtist van KidSense biedt kinderen en hun ouders deskundige begeleiding die past bij het kind. We helpen je kind samen met jou bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon, het krijgen of behouden van een goede voedingstoestand en daarmee bij het optimaliseren van de groei.
Daarbij is een voedings- en dieetadvies op maat nodig. Onze diëtist weet alles van de ontwikkelingspsychologie van het kind en daarnaast van pedagogische en systemische factoren die een rol spelen bij eetgedrag en van herkennen van problemen met betrekking tot sensorische integratie.
Multidisciplinaire samenwerking in de behandeling van eetproblemen is belangrijk, daarom kiezen we bij KidSense voor een totaal aanpak.

Waarvoor kun je o.a. bij KidSense terecht:
- De normale ontwikkeling van eetgedrag bij baby’s en jonge kinderen.
- Gedragsmatige aanpak bij de behandeling van pediatrische voedselweigering.
- Psychoanalytische perspectieven bij eetproblemen bij jonge kinderen.
- Cognitieve aspecten van eetproblemen bij jonge kinderen.
- Culturele aspecten van eetproblemen bij jonge kinderen.
- (Verstoorde) sensorische informatie verwerking bij jonge kinderen.
- Familie en groter systeem perspectieven van eetproblemen.
- De behandeling van het selectieve eten van jonge kinderen.
- Sondevoeding bij kinderen met eetproblemen/ARFID.
- Interventies met medische voeding bij kinderen met eetproblemen.
- Behoefte en volwaardige voeding van kinderen met eetproblemen.
- Creatief benaderen van dieetadvies.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
Behandelaar & Specialisaties bij Kidsense
Kidsense heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
Kidsense heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.