voeding

Ondergewicht bij kinderen

Als het gewicht van je kind te laag is, kan dit meerdere redenen hebben. Wanneer hij of zij goed groeit en genoeg energie heeft, is er vaak niets aan de hand. Het is wel belangrijk om hulp te zoeken wanneer je kind ernstig ondergewicht heeft, niet goed groeit, te weinig energie heeft of is afgevallen.

Wanneer heb je ondergewicht?

Ondergewicht betekent dat het gewicht van je kind lager is dan het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd en lengte. Dit kan vastgesteld worden door de body mass index. Je kunt de (BMI) van kinderen eenvoudig berekenen. Een kind met ondergewicht hoeft niet ondervoed te zijn. Bij ondervoeding heeft je kind een tekort aan energie, eiwit en andere voedingsstoffen. Hierdoor kan het kind niet goed groeien en zich niet goed ontwikkelen.

Mogelijke oorzaken van ondergewicht kinderen

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind ondergewicht heeft. Dit kan bijvoorbeeld een ziekte zijn, eetproblemen of weinig eetlust. Het is belangrijk om het eetpatroon van het kind in de gaten te houden. Het kan ook zijn dat een laag gewicht bij het kind hoort, omdat jullie als ouders ook een laag gewicht hebben.

Symptomen ondergewicht

Ondergewicht hoeft niet altijd erg te zijn. Wanneer jouw kind goed groeit en genoeg energie heeft is er niks aan de hand. Merk je echter dat jouw kind hier wel last van heeft, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Dit zijn de enkele symptomen van een kind met ondergewicht:

  • Afvallen
  • Moeheid
  • Snel boos of huilen
  • Moeheid
  • Weinig concentratie
voeding ondergewicht

Mijn kind heeft ondergewicht, wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk om er op te letten dat je kind gezond en genoeg eet. Het ene kind heeft meer eten nodig dan het andere kind, afhankelijk van bijvoorbeeld hoeveel een kind sport of hoe lang een kind is. Het verschilt bij een kind soms per dag hoeveel hij of zij nodig heeft. Een groeispurt zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kind meer trek heeft. Het blijft daarom belangrijk om naar je kind te luisteren. Zijn lichaam geeft het beste aan hoeveel er nodig is. Het lichaam heeft voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om fit en sterk te blijven. Geef daarom producten waarin voedzame stoffen zitten.

Eet je kind té weinig? Dan kun je hem of haar tussen de maaltijden door een extra boterham geven, wat extra fruit of magere/halfvolle yoghurt. Geef je kind niet te veel snoep of snacks. Dat is ook voor een té licht kind ongezond.

Maak je je zorgen over het ondergewicht van jouw kind?

Maak je je zorgen over het ondergewicht van jouw baby, peuter of kind? Of is het nodig dat jouw kind op een gezonde manier aankomt in gewicht? Neem dan contact op met KidSense! Samen met je kind kijken we naar voedingsmiddelen die hij of zij lust. We stellen samen stap voor stap een plan op.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.