prikkelverwerking bij baby's

Prikkelverwerkingsproblemen bij baby’s en kinderen

Via al je zintuigen komen prikkels binnen, dingen horen, zien, ruiken, voelen, proeven. Of een prikkel vanuit je lichaam zelf, denk hierbij bijvoorbeeld het gevoel van honger of dorst. Je hoeft hier niets voor te doen, dit hele proces gaat vanzelf. Dit wordt ook wel sensorische informatieverwerking genoemd.

Wat gebeurt er met prikkels?

De hersenen ontvangen de prikkels bij elk zintuig op hun eigen manier. De prikkels kunnen (te) hard, (te) zacht of precies goed binnenkomen. Hierdoor kan een overgevoelige of juist onder gevoelige reactie ontstaan. Het is net een radio; elke prikkel heeft zijn eigen optimale frequentie om goed op waargenomen te worden. Wanneer dit lukt zit uw kind lekker in zijn vel en kan goed leren en reageren op de omgeving. Als de optimale frequentie nog niet bekend is kan het zijn dat uw kind ongewenst of onbegrepen gedrag laat zien. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat uw kind van (harde) geluiden erg kan genieten, maar in een rommelige ruimte met veel geluid zijn spullen niet meer terug kan vinden. Of niet met een voetbaltraining mee kan doen terwijl het kind de vaardigheden wel beheerst. Dit terwijl u als ouder het idee heeft dat uw kind het wel kan.

Inzicht in de prikkelverwerking kan bijdragen aan het verbeteren van:

  • Motorische problemen of taalproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Gedragsproblemen of een anders verlopende ontwikkeling of stagnatie van de ontwikkeling.
    ADHD of autisme.
  • Sociaal – emotionele problemen

Problemen in prikkelverwerking herkennen

Een kind wat vaak afgeleid, dromerig of moeilijk te bereiken lijkt, of moeite heeft met alle kleine veranderingen. Een kindje wat snel van streek is, of vaak roekeloos beweegt. Elk geluidje of alle details in een ruimte waarneemt.
Woede uitbarstingen aan het einde van de dag, of in een drukke ruimte hun spullen niet meer terug kunnen vinden terwijl ze binnen bereik liggen. Problemen in de prikkelverwerking zorgt voor onbegrip vanuit de omgeving, maar vaak ook veel frustratie bij het kind zelf. In werkelijkheid krijgt uw kind de zintuigelijke informatie over de wereld anders binnen, het is echt geen kwestie van niet willen. 

Signalen herkennen bij baby of dreumes

Bij een baby zie je vaak dat ze hij/zij het lastig vindt om te drinken in drukke ruimtes. Moeilijk in slaap komt ondanks vermoeidheid. Niet graag bewogen wordt, of juist liever alleen maar. Het niet leuk vindt om aangekleed te worden of haren te wassen. Of van streek raakt als het in een drukke ruimte is, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. Soms heel voorzichtig beweegt en evenwichtsdingen niet leuk vindt of juist heel graag beweegt en gevaren/vallen lijkt op te zoeken, waardoor het zich minder goed kan ontwikkelen. Kinderen kunnen ook gaan bijten. 

Basisschool kinderen en prikkelverwerking problemen

Als ouder kun je merken dat je kind snel boos wordt of niet lijkt te horen wat je zegt. Maar ook wanneer het kind erg moe van school komt, en zich veel terugtrekt kan het zijn dat de prikkels gedurende de dag te heftig zijn geweest. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld de les op school niet volgen, ze zijn dromerig en snel afgeleid. Kinderen met prikkelverwerking problemen komen vaak heel moeilijk in slaap.  

emotie bij kinderen

Kinderfysiotherapie bij prikkelverwerkingsproblemen

“Wanneer een kind in dagelijks functioneren wordt belemmerd, staat dit de ontwikkeling van leren in de weg” 

Onze kinderfysiotherapeut is opgeleid om met behulp van een uitgebreide intake, een oudervragenlijst (Sensory profile) en observatie van uw kind te bekijken waar de prikkelverwerkingsproblemen zich bevinden. Dit kan bij ons op de praktijk zijn, maar soms ook op school. Dit is geheel afhankelijk van waar de problemen zich voordoen, en welke leeftijd uw kindje heeft. Met de verzamelde informatie kan de kinderfysiotherapeut een Sensorisch Profiel maken, en een behandelplan opstellen, dit zal zich uitten in een Zintuigelijk Activiteiten Plan(ZAP). 

Het Zintuigelijk Activiteiten Plan

In een ZAP wordt de opgedane kennis van hoe uw kind verschillende prikkels verwerkt gebruikt om deze optimaal in te zetten. Dit geeft u  en uw kind handvaten om de ‘moeilijke momenten’ of de hele dag makkelijker door te komen. Hiernaast geeft dit ook meer inzicht waarom uw kind op en bepaalde manier reageert en hoe het kind ondersteund kan worden om dit anders te doen.  

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.