trainen met Pectus Excavatum

Pectus Excavatum

Pectus Excavatum, beter bekend als trechterborst of schoenmakersborst, is een aandoening waarbij het borstbeen (sternum) en de ribbenkast abnormaal groeien. Dit zorgt voor een ingedeukte of verzonken borstkas. De oorzaak ligt in een te snelle groei van het ribkraakbeen, het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt. Deze snelle groei duwt het borstbeen naar achteren.

Oorzaak van Pectus Excavatum

De exacte oorzaak van Pectus Excavatum is onbekend. In sommige gevallen lijkt het te worden veroorzaakt door medicatie, longaandoeningen of zelfs operaties aan de borstkas. In 25% tot 30% van de gevallen komt het voor bij meerdere familieleden.

Pectus Excavatum komt meestal op zichzelf voor. In zeldzame gevallen kan het echter gepaard gaan met andere aandoeningen, zoals:

  • Scoliose
  • Hartafwijkingen
  • Syndromen zoals het Marfan syndroom

Het is belangrijk om te weten of Pectus Excavatum bij het kind gepaard gaat met andere aandoeningen, omdat dit van invloed kan zijn op de behandeling en het verdere verloop van de aandoening.

Gevolgen van Pectus Excavatum

Een afwijkende borstvorm kan leiden tot onzekerheid en kwetsbaarheid. Pesten door leeftijdsgenoten kan hier helaas een gevolg van zijn. Naast emotionele belasting, kan een aandoening zoals een trechterborst ook fysieke klachten veroorzaken. Denk hierbij aan pijn op de borst, kortademigheid en een verminderd uithoudingsvermogen.

Fysiotherapie bij Pectus Excavatum

Door middel van kracht en conditie training probeert de kinderfysiotherapeut zowel de lichamelijke als mentale klachten te verminderen en het zelfvertrouwen van het kind te vergroten. Door meer spieromvang te creëren valt de trechterborst minder op. Daarnaast kan er ook voorbereidend op een operatie en nadien gekozen worden voor fysiotherapeutische begeleiding.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • buiten spelen kinderen op step
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.