Evenwicht kind bij logo KidSense

Hypermobiliteit (overmatige lenigheid)

Sommige kinderen hebben hele soepele gewrichten, denk bijvoorbeeld aan jonge ballerina’s. Over het algemeen is dit niet erg, maar soms kunnen kinderen pijnklachten ervaren. We spreken van hypermobiliteit als kinderen langer dan drie maanden pijnklachten in meer dan vier gewrichten ervaren. Hierbij mogen er geen andere aandoeningen zijn die de klachten kunnen veroorzaken. We spreken in dit geval van een hypermobiliteitssyndroom.

De klachten bij hypermobiliteit

De klachten van een kind met gegeneraliseerde hypermobiliteit kunnen verschillend zijn per situatie. Zo kan er sprake zijn van verminderde spierkracht, maar ook pijn in de gewrichten of het gevoel van bewegen kan anders worden. Sommige kinderen hebben een minder goede conditie waardoor ze nog minder gaan bewegen en een slechtere conditie krijgen.

Kinderfysiotherapie en hypermobiliteit

Helaas kan hypermobiliteit niet verholpen worden, maar zijn er wel manieren om met de problemen om te gaan. Omdat elk kind en elke situatie uniek is, maakt de kinderfysiotherapeut een persoonlijk plan van aanpak. Eerst wordt er onderzoek gedaan naar de doelen van een kind en zal de behandeling gestart worden. Deze zal uitgaan van de activiteiten waarbij het kind problemen ervaart (bijvoorbeeld traplopen, sporten, meedoen met gym). Het verbeteren van conditie, spierkracht en samenwerking van de spieren zijn hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat de activiteiten weer beter uitgevoerd kunnen worden.

Kinderfysiotherapie vergoeding

Hypermobiliteit fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • Kind bij logo KidSense
  • hypermobiliteit
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.