voeding

Overgewicht (gericht op bewegen)

Je wilt dat jouw kind natuurlijk het liefst gezond en gelukkig groot wordt. Maar veel kinderen in Nederland zijn niet zo fit en blij als zij zouden kunnen zijn, vanwege overtollige kilo’s die zij dagelijks met zich meedragen. Voor de gezondheid van de Nederlandse jeugd is het van belang om overgewicht te voorkomen en terug te dringen. Bewegen met overgewicht is zeer belangrijk. Is jouw kind te zwaar? En heeft hij of zij een extra steuntje in de rug nodig om voldoende te bewegen? Kidsense staat voor jullie klaar!

Overgewicht bij kinderen

Tegenwoordig hebben veel kinderen een ruimere keuze aan vrijetijdsbesteding die vaak niet gericht zijn op beweging terwijl er vroeger vooral buitengespeeld werd. Als ouder kan het dan ook lastig zijn om jouw kind in beweging te krijgen. KidSense leert jouw kind weer plezier te krijgen in bewegen en kijkt naar alle aspecten die invloed kunnen hebben op de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om niet alleen naar bewegen te kijken, maar ook naar voeding en gedrag.

De gevolgen van overgewicht bij kinderen

Overgewicht heeft bij kinderen zowel fysieke als mentale gevolgen. Een te zwaar kind heeft vaak meer moeite om te bewegen en te sporten, omdat het hem of haar meer energie kost dan een kind met een gezond gewicht. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, want door beweging te vermijden, wordt het overgewicht mogelijk verder in de hand gewerkt. Vaak is er ook sprake van schaamte, onzekerheid en eenzaamheid. Dit komt bijvoorbeeld door pestgedrag.

Overgewicht op jonge leeftijd vergroot ook de kans op een ongezond gewicht op latere leeftijd. Een kind dat te zwaar is, heeft bovendien meer kans om later een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes of gewrichtsklachten te ontwikkelen.

De oorzaak overgewicht bij kinderen

De belangrijkste oorzaak van overgewicht bij kinderen is te veel eten en te weinig bewegen. Eet een kind meer dan het lichaam nodig heeft, dan worden de voedingsstoffen immers in lichaamsvet omgezet. Ouders met overgewicht hebben ook meer kans op kinderen met overgewicht. Ongezonde voedingsgewoonten liggen hier vaak ten grondslag aan. Daarnaast is te weinig gelegenheid tot bewegen ook een groot probleem. Op het gebied van overgewicht bij kinderen speelt erfelijkheid maar een kleine rol.

kind voetballend buiten

Bewegen met overgewicht, dit zijn handige tips:

 • Verminderen van de schermtijd van je kind.
  Zitten betekent: niet bewegen. Dat geldt ook voor de tijd voor de televisie, computer en telefoon. Stimuleer je kind om meer buiten te spelen, de hond uit te laten of een boodschap te halen op de fiets.
 • Kom samen in (kleine) beweging.
  Er zijn talloze gezonde activiteiten die je als gezin kunt doen, waarbij de nadruk niet perse op ‘meer bewegen’ ligt. Samen een boswandeling, strandwandeling of fietstocht maken is in de eerste plaats gewoon gezellig en lekker als je met z’n allen gaat. Ook samen naar school toe lopen of fietsen is niet alleen goed voor het gewicht van je kind, maar kan ook een fijne activiteit voor wat ouder-kind tijd zijn.
 •  Lid van een sportvereniging.
  Natuurlijk helpt het wanneer je kind lid is van een sportvereniging. Als je kind niet goed weet wat hij of zij leuk vindt kun je een aantal proeflessen aanvragen. Het is belangrijk dat je kind iets doet wat hij of zij leuk vindt, anders is het lastig om het goed vol te houden.
 • Gezonde voeding.
  Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken, fastfood en snacks.

Hulp inschakelen bij overgewicht kind

Kom eens langs bij KidSense. Onze experts voeren, tijdens een geheel vrijblijvende intakegesprek, enkele gezondheidstests uit zodat je een goed beeld krijgt van de gezondheid en fitheid van je kind. We denken daarnaast mee in de wijze waarop jouw kind naar een gezond gewicht toe kan groeien. We helpen jouw kind graag om plezier te krijgen in beweging. Tijdens de intake gaat onze therapeut bekijken op welke gebied er ondersteuning nodig is: beweging, gedrag of voeding. Vervolgens wordt er een maatwerkprogramma aangeboden. Het is ook mogelijk om hulp in te schakelen van onze kinderdiëtiste, standaard heeft elke kind drie uur ondersteuning vanuit de basisverzekering.

Een beweegtraject zoals Kids,Fit,Fun of fit,fun,food bij KidSense kan helpen om je kind fitter en sterker te maken, hierdoor gaat je kind beter bewegen en krijgt het meer zelfvertrouwen. Een meer zelfverzekerd kind zal sporten leuker vinden en het hierdoor beter volhouden.

Bij Kidsense kijken we verder!
 • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
 • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
 • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.