voeding

Voeding voor kinderen

Voeding is superbelangrijk voor kinderen. Je wilt dat je kind gezond eet en voldoende energie heeft om te spelen, leren en groeien. Een gezond balans tussen calorieën innemen en verbranden is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij kinderen werkt het soms net iets anders.

De eerste jaren zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed eetpatroon

In de jongste jaren begint het kind al met het ontwikkelen van eetgewoontes. Het is dus belangrijk om hier goed en bewust mee om te gaan. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld voorkomen dat jouw kind een ‘lastige eter’ wordt of te maken krijgt met overgewicht. Als ouder is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je kind gezond en gevarieerd eet. Voeding heeft namelijk een grote invloed op de groei en ontwikkeling van kinderen.

Evenwichtige en gevarieerde voeding

Het is essentieel dat kinderen evenwichtige en gevarieerde voeding krijgen die bestaat uit alle belangrijke voedingsstoffen, waaronder:

  • Koolhydraten: Deze voedingsstof levert energie en is belangrijk voor de hersenen en spieren.

  • Eiwitten: Eiwitten zijn nodig voor de groei en het herstel van het lichaam.

  • Vetten: Vetten zijn belangrijk voor de opname van vitamines en mineralen en spelen een rol bij de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

  • Vitamines en mineralen: Deze voedingsstoffen zijn nodig voor verschillende processen in het lichaam, zoals groei, ontwikkeling en stofwisseling.

  • Calcium: Calcium is nodig om nieuw botweefsel aan te maken en ervoor te zorgen dat de botten sterk genoeg zijn.

Voer een portiecontrole uit

Een eenvoudige vuistregel om te hanteren is dat jij als ouder/verzorger bepaalt wanneer en wat het kind eet en het kind zelf de hoeveelheid. Hierdoor zorg je ervoor dat het kind niet té veel eet. Wanneer er onder dwang gegeten wordt, kan het zijn dat het kind slechte associaties krijgt met eten of meer eet dan hij/zij nodig heeft. Dit kan overgewicht veroorzaken. Probeer daarnaast ook niet per definitie bepaalde producten geheel te verbieden, maar houd wel controle over wanneer je kind bijvoorbeeld snoep mag en de hoeveelheid. Regelmaat en consistentie zijn hierin erg belangrijk.

Voedingsadvies op maat voor kinderen

Onthoud dat elk kind uniek is en individuele voedingsbehoeften heeft. Met de juiste voedingsrichtlijnen en een positieve benadering kun je een solide basis leggen voor een gezond eetpatroon dat je kind zal helpen met opgroeien tot een gezonde volwassene. Wil je een beter inzicht krijgen en advies over voeding voor jouw kind? Of heeft jouw kind last van overgewicht ondergewicht? Dan helpen wij je graag! Neem contact op om een afspraak te maken met onze kinder diëtiste.

Overgewicht kinderen
(Gericht op voeding)

Lees meer

Ondergewicht kinderen

Lees meer

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • Baby flesvoeding
  • Groente fruit gezonde voeding
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.