Futloosheid en vermoeidheid

Vermoeidheid is een klacht die niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen veel voorkomt. Vermoeidheid heeft veel impact op het leven van een kind. Kinderen kunnen zo moe zijn dat ze vaak van school thuisblijven, niet sporten en minder sociale contacten hebben.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is doorgaans een normale reactie na een bepaalde lichamelijke of geestelijke activiteit. Het is dan een signaal zijn van het lichaam: “Je belastbaarheidsgrens is genaderd! Neem nu maar eerst een pauze.” Na een periode van rust is het lichaam hersteld en kan het weer verder.

Moeheid kan ook voorkomen na een medisch probleem (ingreep of ziekte), van langdurig slaaptekort of spanning en stress.

Als vermoeidheid zonder duidelijke reden en langer dan 6 maanden aanhoudt en daarnaast het dagelijks leven belemmert, dan noemen we dit chronische vermoeidheid.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom lijden aan ernstige, onverklaarde moeheid die langer dan een half jaar duurt. De moeheid neemt niet af door rust en gaat vaak samen met spierpijn en concentratieproblemen. Het schoolverzuim onder deze jongeren is hoog en hun sociale ontwikkeling blijft achter. In Nederland hebben ongeveer tweeduizend jongeren last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Vooral tieners klagen veelvuldig over vermoeidheid. Het bioritme verschuift en veroorzaakt slaaptekort. De druk van schoolwerk, sport en het sociale leven kost veel energie. Mogelijk speelt een depressieve stemming ook wel een rol. Pubers gaan vaak laat naar bed, maar moeten ook weer vroeg opstaan omdat zij naar school moeten. Een tiener in de groei heeft gemiddeld 9,8 uur slaap nodig en met hun drukke leven kunnen zij bijna niet zoveel slaapuren maken.

Stabiliteit, vermoeidheid jongetje met bal

Behandeling

De behandeling van chronische vermoeidheid bij kinderen bestaat uit 2 delen: een gedragsmatig deel waarin het kind (en ouders) zich onder andere leren richten op het verleggen van de aandacht van lichamelijke symptomen naar herstel, op het bewaken van grenzen, de dagindeling, slaaphygiëne en fysieke activiteit. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de conditie en het activeren van lichaam en geest. Door middel van speciale oefeningen en leefregels wordt het brein geactiveerd en zal de vermoeidheid afnemen.

De behandeling duurt 6 maanden en wordt vergoed uit de basisverzekering.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • Groente fruit gezonde voeding
Contactgegevens
Online cursussen & lessen

Meld je alvast aan om als eerste op de hoogte gehouden te worden van onze komende cursussen & lessen. 

Naam(Vereist)