Futloosheid en vermoeidheid
Vermoeidheid is een klacht die niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen veel voorkomt. Vermoeidheid heeft veel impact op het leven van een kind. Kinderen kunnen zo moe zijn dat ze vaak van school thuisblijven, niet sporten en minder sociale contacten hebben.
Wat is vermoeidheid?
Vermoeidheid is doorgaans een normale reactie na een bepaalde lichamelijke of geestelijke activiteit. Het is dan een signaal zijn van het lichaam: “Je belastbaarheidsgrens is genaderd! Neem nu maar eerst een pauze.” Na een periode van rust is het lichaam hersteld en kan het weer verder.
Moeheid kan ook voorkomen na een medisch probleem (ingreep of ziekte), van langdurig slaaptekort of spanning en stress.
Als vermoeidheid zonder duidelijke reden en langer dan 6 maanden aanhoudt en daarnaast het dagelijks leven belemmert, dan noemen we dit chronische vermoeidheid.
Chronisch vermoeidheidssyndroom
Jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom lijden aan ernstige, onverklaarde moeheid die langer dan een half jaar duurt. De moeheid neemt niet af door rust en gaat vaak samen met spierpijn en concentratieproblemen. Het schoolverzuim onder deze jongeren is hoog en hun sociale ontwikkeling blijft achter. In Nederland hebben ongeveer tweeduizend jongeren last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Vooral tieners klagen veelvuldig over vermoeidheid. Het bioritme verschuift en veroorzaakt slaaptekort. De druk van schoolwerk, sport en het sociale leven kost veel energie. Mogelijk speelt een depressieve stemming ook wel een rol. Pubers gaan vaak laat naar bed, maar moeten ook weer vroeg opstaan omdat zij naar school moeten. Een tiener in de groei heeft gemiddeld 9,8 uur slaap nodig en met hun drukke leven kunnen zij bijna niet zoveel slaapuren maken.
Behandeling
De behandeling van chronische vermoeidheid bij kinderen bestaat uit 2 delen: een gedragsmatig deel waarin het kind (en ouders) zich onder andere leren richten op het verleggen van de aandacht van lichamelijke symptomen naar herstel, op het bewaken van grenzen, de dagindeling, slaaphygiëne en fysieke activiteit. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de conditie en het activeren van lichaam en geest. Door middel van speciale oefeningen en leefregels wordt het brein geactiveerd en zal de vermoeidheid afnemen.
De behandeling duurt 6 maanden en wordt vergoed uit de basisverzekering.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
Behandelaar & Specialisaties bij Kidsense
Kidsense heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
Kidsense heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.
Meld je alvast aan om als eerste op de hoogte gehouden te worden van onze komende cursussen & lessen.