Erbse parese

Erbse Parese, ook bekend als een schouderdystocieletsel, is een aandoening die kan optreden tijdens de geboorte en kan leiden tot beperkingen in de beweging en functie van de arm van jouw kind.

Hoe ontstaat een Erbse parese?

Er moet soms snel gehandeld worden om het kind geboren te laten worden. Wanneer er tijdens de bevalling een draai- trekbeweging wordt gemaakt aan het hoofdje ten opzichte van de schoudergordel, kan Erbse Parese ontstaan. De kracht waarmee dit gebeurd is dan zo verhoogd, dat de zenuwen in de hals (plexus brachialis) beschadigd raakt aan de zijde. De ernst van de klachten kan verschillen.

De gevolgen van Erbse parese

Bij een Erbse parese zijn de zenuwen die van de hals naar de arm lopen beschadigd. Het aansturen van de spieren en het doorgeven van gevoel in de ledematen kan hierdoor beperkt worden. Als de zenuwen niet goed werken, kan het zijn dat jouw kind het armpje niet voelt en het niet goed kan bewegen.

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Beperkt bewegingsbereik in het armpje: Het kind kan moeite hebben om de arm te bewegen, met name bij het strekken van de elleboog of het optillen van de arm boven het hoofd.
  2. Verminderde spierkracht: Het kindje kan zwakte ervaren in de spieren van de aangedane arm, wat het vermogen om objecten vast te pakken of te gebruiken kan beïnvloeden.
  3. Gevoelloosheid: In sommige gevallen kan het kindje de arm niet meer voelen. Dit zorgt voor gevoelloosheid bij aanraking of temperatuur.

De toekomst voor kinderen met Erbse parese

De ernst van de beschadiging wordt na verloop van tijd duidelijk. We kijken dan bijvoorbeeld naar het functionele herstel van de aangedane arm in die tijd. In het gunstigste geval treedt herstel op binnen enkele dagen (1e graads letsel volgens Sunderland).

Bij een 2de graads letsel is herstel mogelijk, maar kan dit weken tot maanden duren. Het 3de graads letsel kenmerkt zich door een incompleet functioneel herstel. Dat wil zeggen dat de uitgroei van zenuwuitlopers moeilijk is door beschadiging in een deel van de zenuw. De Sunderland graden 4 en 5 kennen een slechte prognose van het functionele herstel doordat de continuïteit in de zenuw zeer ernstig beschadigd is, dan wel de wortel geheel is afgescheurd. Bij kinderen waarbij er onvoldoende herstel optreedt, is er verdere behandeling nodig. In dit geval word je doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Kinderfysiotherapeutische begeleiding bij Erbse parese

Meestal wordt er binnen 0-3 weken na de geboorte gestart met kinderfysiotherapie bij KidSense. Als er in de eerste dagen na de geboorte geen herstel optreedt, wordt de begeleiding aan huis gestart. Het is belangrijk om op de leeftijd van 4 weken, 2 maanden en 3 maanden het herstel te beoordelen.

Als ouder word je door ons begeleid in het actief en passief oefenen met de aangedane arm van jullie kindje. Er wordt daarnaast ook op de motorische ontwikkeling van het kind gelet, met name of deze zo gelijkwaardig mogelijk verloopt. Wij geven positionerings – en hanteringsadviezen: hoe kun je het kind het beste te dragen, aan –en uit kleden, in bad doen en neer leggen.

Daarnaast geven we instructies voor hoe de schouder, elleboog, pols en hand soepel gehouden kunnen worden. Deze oefeningen worden langzaam uitgevoerd. Aan het eind van de beweging wordt deze stand voor tenminste 10 seconden vastgehouden. Er wordt meerdere malen op een dag geoefend. De gezonde spieren kunnen namelijk snel verkorten, waardoor de arm niet meer soepel kan bewegen.

De kinderfysiotherapeut aan huis

Wij begeleiden het kind en de ouders bij het oefenen van de basis-motorische vaardigheden. Dit gebeurt aan huis voor kinderen van 0-3 jaar. Vaak laat een kind in zijn of haar vertrouwde omgeving meer zien. Daarnaast maakt spelenderwijs oefenen en veel herhaling het voor een kind gemakkelijker om te leren.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • Fysiotherapeut en baby
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.