Pectus Excavatum
Pectus Excavatum, beter bekend als trechterborst of schoenmakersborst, is een aandoening waarbij het borstbeen (sternum) en de ribbenkast abnormaal groeien. Dit zorgt voor een ingedeukte of verzonken borstkas. De oorzaak ligt in een te snelle groei van het ribkraakbeen, het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt. Deze snelle groei duwt het borstbeen naar achteren.
Oorzaak van Pectus Excavatum
De exacte oorzaak van Pectus Excavatum is onbekend. In sommige gevallen lijkt het te worden veroorzaakt door medicatie, longaandoeningen of zelfs operaties aan de borstkas. In 25% tot 30% van de gevallen komt het voor bij meerdere familieleden.
Pectus Excavatum komt meestal op zichzelf voor. In zeldzame gevallen kan het echter gepaard gaan met andere aandoeningen, zoals:
- Scoliose
- Hartafwijkingen
- Syndromen zoals het Marfan syndroom
Het is belangrijk om te weten of Pectus Excavatum bij het kind gepaard gaat met andere aandoeningen, omdat dit van invloed kan zijn op de behandeling en het verdere verloop van de aandoening.
Gevolgen van Pectus Excavatum
Een afwijkende borstvorm kan leiden tot onzekerheid en kwetsbaarheid. Pesten door leeftijdsgenoten kan hier helaas een gevolg van zijn. Naast emotionele belasting, kan een aandoening zoals een trechterborst ook fysieke klachten veroorzaken. Denk hierbij aan pijn op de borst, kortademigheid en een verminderd uithoudingsvermogen.
Fysiotherapie bij Pectus Excavatum
Door middel van kracht en conditie training probeert de kinderfysiotherapeut zowel de lichamelijke als mentale klachten te verminderen en het zelfvertrouwen van het kind te vergroten. Door meer spieromvang te creëren valt de trechterborst minder op. Daarnaast kan er ook voorbereidend op een operatie en nadien gekozen worden voor fysiotherapeutische begeleiding.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
Behandelaar & Specialisaties bij Kidsense
Kidsense heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
Kidsense heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.