Hypermobiliteit (overmatige lenigheid)
Sommige kinderen hebben hele soepele gewrichten, denk bijvoorbeeld aan jonge ballerina’s. Over het algemeen is dit niet erg, maar soms kunnen kinderen pijnklachten ervaren. We spreken van hypermobiliteit als kinderen langer dan drie maanden pijnklachten in meer dan vier gewrichten ervaren. Hierbij mogen er geen andere aandoeningen zijn die de klachten kunnen veroorzaken. We spreken in dit geval van een hypermobiliteitssyndroom.
De klachten bij hypermobiliteit
De klachten van een kind met gegeneraliseerde hypermobiliteit kunnen verschillend zijn per situatie. Zo kan er sprake zijn van verminderde spierkracht, maar ook pijn in de gewrichten of het gevoel van bewegen kan anders worden. Sommige kinderen hebben een minder goede conditie waardoor ze nog minder gaan bewegen en een slechtere conditie krijgen.
Kinderfysiotherapie en hypermobiliteit
Helaas kan hypermobiliteit niet verholpen worden, maar zijn er wel manieren om met de problemen om te gaan. Omdat elk kind en elke situatie uniek is, maakt de kinderfysiotherapeut een persoonlijk plan van aanpak. Eerst wordt er onderzoek gedaan naar de doelen van een kind en zal de behandeling gestart worden. Deze zal uitgaan van de activiteiten waarbij het kind problemen ervaart (bijvoorbeeld traplopen, sporten, meedoen met gym). Het verbeteren van conditie, spierkracht en samenwerking van de spieren zijn hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat de activiteiten weer beter uitgevoerd kunnen worden.
Kinderfysiotherapie vergoeding
Hypermobiliteit fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
Behandelaar & Specialisaties bij Kidsense
Kidsense heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
Kidsense heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.