Billenschuivers
Er komt een moment dat het tijd is voor jouw kindje om zich voort te bewegen. De ene baby begint direct met kruipen, de ander rolt de kamer door en weer een ander tijgert. Sommige baby’s doen dit echter niet. Het kan zijn dat jouw kind een billenschuiver is.
Wat is billenschuiven?
Billenschuivers zijn baby’s die zich zittend voortbewegen op hun billen op de grond. Ze gebruiken hun benen en handen om zichzelf door de kamer te verplaatsen. Wanneer jouw baby schuift op zijn/haar billen, is dit op zich geen probleem zolang hij/zij zich verder normaal ontwikkelt. Billenschuiven is een alternatief voor kruipen. Toch kan deze manier van voortbewegen bepaalde gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Jouw kind kan een achterstand oplopen in de ontwikkeling van de grove motoriek. Maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van jouw kind? Dan ondersteunen onze fysiotherapeuten je graag!
Bij wie komt billenschuiven voor?
Billenschuiven komt bij twee verschillende groepen baby’s voor. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens:
- De kleinste groep bestaat uit kinderen met een onderliggende ziekte.
- De grootste groep zijn kinderen met een normale ontwikkeling, maar die door omstandigheden thuis (zoals bijvoorbeeld een gladde vloer) een aanpassing hebben gemaakt in hun manier van bewegen. Op deze pagina geven we informatie over de groep billenschuivers zonder onderliggende ziekte
De verschillende manieren van billenschuiven
- Zittend op beide billen, met één been gebogen en één gestrekt
- Zittend op beide billen, met licht gebogen benen
- Zittend op beide billen, in kleermakerszit
- Zittend op één bil, met beide benen in kleermakerszit
Kenmerken billenschuivers
Er zijn bepaalde kenmerken die je kunt herkennen bij billenschuivers:
- Als je het kind optilt om het te laten steunen op de benen, neemt het geen steun.
- Een vertraging in de ontwikkeling van de grove motoriek (zitten, kruipen, staan en lopen). Er is niet genoeg variatie in het bewegen. De fijne motoriek (iets vastpakken of vasthouden) is vaak wel in orde. Soms maakt het kind ‘fladderbewegingen’ met armen of handen, of draaiende bewegingen met de voeten. Dit is de normale behoefte van het kind om zich te bewegen.
- Jou kind kruipt niet, maar schuift op de billen en ligt niet graag op de buik.
- De evenwichtsreacties, net als de draaibewegingen, zijn verminderd.
- Vaak is het kind geestelijk verder ontwikkeld dan motorisch. Het wil iets doen, maar het lukt niet.
- Het kind begint laat met lopen (18-30 maanden) en het lopen is vaak wijdbeens. Het gewicht rust op de binnenkant van de voeten en het kind houdt de armen hoog, om niet te vallen.
- Billenschuivende kinderen hangen graag aan hun moeder en houden er niet van om bewogen te worden.
Billenschuivers ontwikkelen zich minder vaak in buikligging. Ze huilen zodra ze op hun buik liggen en worden dan vaak weer in de zitstand gezet.
Moet billenschuiven behandeld worden?
Herken je je kind in het bovenstaande? Stimuleer dan een gevarieerde ontwikkeling en bied je kind spelletjes en verschillende houdingen aan. Een behandeling is niet altijd nodig, omdat er sprake is van een normale ontwikkelingsvariant. Ben je toch ongerust of maakt je kind geen stappen in de motorische ontwikkeling? Neem dan gerust contact met ons op. Kidsense kinderfysiotherapie biedt vakkundige hulp voor je kind en we helpen jou om de de ontwikkeling van de baby in goede banen te leiden.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
Behandelaar & Specialisaties bij Kidsense
Kidsense heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
Kidsense heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.