voorkeurshouding baby

Afwijkend looppatroon

Elk kind is uniek! Rond de 13 tot 15 maanden beginnen kinderen doorgaans zelfstandig te lopen. Tijdens dit proces en de groei zijn er behoorlijke veranderingen in de manier van lopen en de stand van de voeten. De voetspieren worden sterker en ze krijgen een steeds betere enkelstabiliteit. Helaas kan het gebeuren dat het looppatroon van sommige kinderen zich niet goed ontwikkeld. In die gevallen is het verstandig om op tijd hulp in te schakelen. Op een latere leeftijd wordt het namelijk lastiger om een afwijkend looppatroon om te keren. Onze fysiotherapeuten helpen graag!

De normale ontwikkeling van de kindervoet

Tijdens de eerste fase loopt een kind wijdbeens, oftewel met O-benen en zet het de voeten plat op de grond. De voet maakt dan volledig contact met de grond. Naarmate het kind langer loopt, verandert deze houding. De benen gaan rechtstaan en de voeten ontwikkelen een voetboog. De hiel staat recht. Soms krijgt een kind X-benen door een overdreven rechte stand na de overgang van O-benen, maar dit corrigeert zichzelf weer als het kind ongeveer 5 jaar oud is. Tot het vijfde levensjaar zijn de voeten nog plat, vanaf die tijd is er een voetboog te zien. Wanneer het kind 7-8 jaar is moeten de benen en voeten recht staan.

Wat is een afwijkend looppatroon?

Niet bij alle kinderen is een normale ontwikkeling van de kindervoet even vanzelfsprekend. Er zijn kinderen die met de voeten naar binnen gedraaid of met platvoeten blijven lopen. Ook kan het voorkomen dat het linker- en rechterbeen en/of -voet een ongelijke stand ontwikkelen. De stand van de voeten is heel bepalend voor de bouw en de houding van het lichaam. Vanaf de voeten ontwikkelt zich de lichaamshouding opwaarts. Het lichaam past zich aan aan krachten van buitenaf. Dit heeft een grote invloed op de manier van bewegen, zeker tijdens de groei.

Een afwijkend looppatroon kun je herkennen aan:

  • Tenenlopen;
  • Platvoeten;
  • Lopen met de voeten naar binnen;
  • Instabiliteit van de enkel.
Baby's leren stappen

Wanneer ontstaan er klachten?

Wanneer de ontwikkeling van een looppatroon anders verloopt dan normaal kan dit na verloop van tijd gaan zorgen voor pijnklachten. Daarnaast komt het ook voor dat kinderen vaak vallen, moeite hebben met het lopen van normale afstanden en/of een zichtbaar verschil hebben tussen de linker- en rechtervoet. Loopt jouw kind op zijn/haar tenen zonder een holle rug te trekken? Dan is het niet perse alarmerend mits het kind een correcte houding heeft.

Is een afspraak maken bij een kinderfysiotherapeut verstandig?

De klachten kunnen het beste verholpen worden wanneer het kind nog jong is. Hoe jonger, hoe makkelijker het is om de klachten te verhelpen. Op oudere leeftijd is er vaak minder correctie mogelijk. Herken je deze problemen bij jouw kind? Dan is het zeker aan te raden om een kinderfysiotherapeut in te schakelen. KidSense staat voor je klaar!

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • looppatroon baby
  • billenschuivers baby
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.