Ademhalingsproblemen/benauwdheid
Wanneer je kind benauwd is, lukt het vaak niet zo goed om te sporten en bewegen. Hierdoor is hij of zij vaak snel moe en spelen met andere kinderen of omgaan met vrienden is minder leuk door de benauwdheid. Toch is bewegen heel belangrijk, zeker als je benauwdheidsklachten hebt. Hierdoor is het verstandig om je kind door te verwijzen naar een kinderfysiotherapeut.
Hoe zie je dat een kind ademhalingsproblemen heeft?
Elk kind vertoont verschillende signalen wanneer het benauwd is. Het is van groot belang om de specifieke signalen van jouw kind te herkennen. Houd er echter rekening mee dat deze signalen op verschillende momenten kunnen veranderen, zowel qua aard als intensiteit. Deze lichaamssignalen kunnen duiden op naderende benauwdheid bij jouw kind: Piepende of zagende ademhaling, snellere ademhaling, hoesten, intrekkingen ter hoogte van de borstkas, niet fijn rechtop kunnen zitten, verstopte neus, hoofdpijn, donkere kringen rond de ogen, buikpijn of ruiken uit de mond.
De oorzaken van benauwdheid kind
Ademhalingsproblemen en benauwdheid kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals astma, allergieën, bronchitis, longontsteking, en andere aandoeningen die de luchtwegen beïnvloeden. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de ademhalingsproblemen vast te stellen voordat een passende behandeling kan worden ingezet.
De behandeling van benauwdheid bij kinderen
Voor de benauwdheid wordt/is je kind mogelijk al behandeld door de arts. Soms moeten daar ook medicijnen bij gebruikt worden. Het is belangrijk dat de ergste benauwdheid eerst onder controle is voordat je kind kan beginnen met fysiotherapie. Vaak is het best spannend voor een kind om te bewegen of sporten als hij of zij benauwd is. De kinderfysiotherapeut leert ze om daarmee om te gaan en helpt met het opbouwen en het behouden van de conditie. Soms begint de behandeling met ontspannen en tot rust komen, door middel van ademhalingsoefeningen voor benauwdheid. Pas daarna kan er gewerkt worden aan het bewegen zelf.
Schakel een kinderfysiotherapeut in van KidSense
Wil je de hulp inschakelen van een kinderfysiotherapeut voor de benauwdheid van jouw kind? KidSense helpt je kind bij:
• Het beter begrijpen wat er aan de hand is en hoe het lichaam hierop reageert.
• Het leren aanvoelen wat de beste manier is om met benauwdheid om te gaan.
• Het aanleren van huf- en hoesttechnieken / ademhalingsoefeningen.
• Houdingsadviezen en -correcties.
• Oefeningen om de beweeglijkheid, conditie en kracht te verbeteren.
• Het zoeken naar mogelijkheden om dagelijks meer te bewegen/sporten.
Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Afspraak inplannen
Na aanmelding zal de behandeling zo snel mogelijk starten. Doorgaans wordt de behandeling binnen 48 uur gestart. Zo nodig komt de fysiotherapeut bij je aan huis. In sommige gevallen wordt dat zelfs aangeraden. Vergoeding van fysiotherapie zit in de basisverzekering, alle noodzakelijke behandelingen worden vergoed. Fysiotherapie gaat ook niet ten koste van het eigen risico.
Dit hebben we nodig
Voor fysiotherapie is geen verwijsbriefje nodig. Zorg wel dat je het burgerservicenummer van je kind bij de hand hebt. Na een telefoontje of aanmelding via het aanmeldformulier zal de fysiotherapeut snel de behandeling starten.
Behandelaar & Specialisaties bij Kidsense
Kidsense heeft en speciaal team van Kinderfysiotherapeuten, elk gespecialiseerd binnen een bepaald gebied. De kinderfysiotherapeuten zijn uitstekend opgeleid en volgen continue scholing om zodoende altijd de best mogelijke zorg te kunnen bieden.
Aangesloten bij alle verzekeringsmaatschappijen
Kidsense heeft contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Fysiotherapie wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig. Ook een verwijsbriefje is in de meeste gevallen niet nodig, je kunt direct terecht. Fysiotherapie gaat bij kinderen ook niet ten koste van het eigen risico.